Βλέπει συμφέροντα πίσω από το δίδυμο

Νοέμβριος 12, 2009 Σχολιάστε Go to comments
  • Ευθείες βολές από Ντόρα σε Σαμαρά και Αβραμόπουλο

  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος, TA NEA, 12/11/2009
  • Στα άκρα οδηγείται η μάχη διαδοχής στη Ν.Δ. μετά την αλλαγή στρατηγικής της Ντόρας Μπακογιάννη. Επιχειρώντας να βάλει φρένο στην ώθηση που δίνει στον Αντώνη Σαμαρά η συμφωνία κορυφής με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η κ. Μπακογιάννη επιτέθηκε ανοιχτά στους δύο μιλώντας για συμφέροντα και παρασκηνιακές συμφωνίες.
Φωτογραφία

▅Ντόρα Μπακογιάννη. Στο κατάμεστο γυμναστήριο του Περιστερίου, παρουσία περίπου 30 βουλευτών της Ν.Δ. και δεκάδων κομματικών στελεχών, η κ. Μπακογιάννη έριξε το γάντι στον κ. Σαμαρά, εστιάζοντας εμμέσως στη δημιουργία της Πολιτικής Άνοιξης, ενώ παράλληλα επιτέθηκε στον κ. Αβραμόπουλο, αποδίδοντας τη συμφωνία του με τον κ. Σαμαρά σε «παζάρι» και «τυχοδιωκτισμό»
Την ίδια στιγμή, το θερμόμετρο της Ν.Δ. έχει ανέβει στα ύψη, με βασικούς υποστηρικτές των δύο πλευρών να ανταλλάσσουν πυρά δημοσίως, δίνοντας μια πρόγευση και για τα εσωκομματικά μαχαιρώματα που θα ακολουθήσουν έως τις 29 Νοεμβρίου. Το πρώτο δείγμα της νέας στρατηγικής που ακολουθεί πλέον η κ. Μπακογιάννη το έδωσε χθες το βράδυ, στην κεντρική συγκέντρωση οπαδών της στο κλειστό γυμναστήριο του Περιστερίου. Πέρασε στην αντεπίθεση με ευθείες βολές κατά του κ. Σαμαρά για την πολιτική πλατφόρμα του και τη σύμπραξη με τον κ. Αβραμόπουλο, ενώ επιτέθηκε σε συμφέροντα που πολεμούν διαχρονικά, όπως είπε, τη Ν.Δ. και τη δική της υποψηφιότητα. Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, και το ότι η κ. Μπακογιάννη απέφυγε σχολαστικά χθες οποιαδήποτε αναφορά στον απερχόμενο πρόεδρο Κ. Καραμανλή.
Από την πλευρά του κ. Σαμαρά απέφυγαν χθες κάθε σχόλιο για την επίθεση της κ. Μπακογιάννη. Πολιτικοί φίλοι του Μεσσήνιου πολιτικού, ωστόσο, ανέφεραν χθες το βράδυ ότι «ο κ. Σαμαράς μιλάει για το αύριο και η κ. Μπακογιάννη για το χθες», ενώ ο Π. Παναγιωτόπουλος συνέστησε (Αlter) στην πρώην υπουργό «να μην είναι διχαστική». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς- ο οποίος χθες ανέβαλε την περιοδεία του στον Έβρο λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας- θα αποφύγει και σήμερα να δώσει απάντηση στην κ. Μπακογιάννη, μιλώντας σε συγκεντρώσεις στο Νέο Ηράκλειο και τα Μέγαρα. Για τη συμφωνία του με τον κ. Σαμαρά και τις επικρίσεις της κ. Μπακογιάννη, πάντως, παρέμβαση έκανε χθες ο κ. Αβραμόπουλος, υποστηρίζοντας (στο Μega) ότι συστρατεύθηκε με τον μέχρι πρότινος εσωκομματικό του αντίπαλο για «να μπει τέλος στους μηχανισμούς στη Ν.Δ.», «να δημιουργηθεί ένα ανοικτό κόμμα» και «να διασφαλιστεί η ενότητα του κόμματος».

«Μυστικές συμφωνίες και παζάρια»

ΣΤΟ ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ γυμναστήριο του Περιστερίου, παρουσία περίπου 30 βουλευτών της Ν.Δ. και δεκάδων κεντρικών κομματικών στελεχών που στηρίζουν την υποψηφιότητά της, η κ. Μπακογιάννη έριξε το γάντι στον κ. Σαμαρά, εστιάζοντας εμμέσως στη δημιουργία της Πολιτικής Άνοιξης. Παράλληλα, επιτέθηκε στον κ. Αβραμόπουλο, αποδίδοντας τη συμφωνία του με τον κ. Σαμαρά σε «παζάρι» και «τυχοδιωκτισμό».  «Το δίλημμα είναι πολιτικό και είναι το εξής: από τη μία μεριά έχετε μια πρόταση περιχαράκωσης η οποία αλλάζει από ημέρα σε ημέρα ανάλογα με τις ανάγκες για να εξυπηρετήσει μια ευκαιριακή συμμαχία προσώπων. Βεβαίως όμως πρέπει να ακούσετε τι προτείνουν. Προτείνουν να κλειστούμε στον εαυτό μας και μετά με το καλό να δούμε ποιους θα μπορέσουμε να τραβήξουμε στη Ν.Δ. Αλλά έχει σημασία και ποιοι το προτείνουν. Ποια ήταν η δική τους πορεία… Η Ν.Δ. πρέπει να πρωτοπορεί. Να μεγαλώνει και να νικάει. Χωρίς μυστικές νυχτερινές συμφωνίες, χωρίς παζάρια, χωρίς τυχοδιωκτισμούς…», ανέφερε με έμφαση.
Σε μια εμφανή προσπάθεια να αντικρούσει και τις κατηγορίες περί «νεοφιλελευρισμού» που εκτοξεύει εναντίον της το στρατόπεδο του κ. Σαμαρά, έδωσε έμφαση στις αρχές του «κοινωνικού φιλελευθερισμού» και κράτησε σαφείς αποστάσεις από τον κρατισμό. Παράλληλα, δήλωσε αποφασισμένη να συγκρουστεί με «πανίσχυρα και αδίστακτα συμφέροντα», όπως τα χαρακτήρισε. «Ανοίξτε τα μάτια σας και τα αυτιά σας. Τι στάση έχουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης τα οποία μάλιστα διαχρονικά πολεμούν το κόμμα μας. Δείτε τη στάση του συστήματος ΠΑΣΟΚ. Δείτε τη στάση κάποιων κρατικοδίαιτων τυχοδιωκτών και εργολάβων λάσπης», είπε σε υψηλούς τόνους. Σε αντιδιαστολή με τις αναφορές Σαμαρά στον Νικολά Σαρκοζί, η ίδια επικαλέστηκε την πολιτική της Άνγκελας Μέρκελ, ενώ επανέλαβε ότι «ο νεοδημοκράτης πιστεύει στον πατριωτισμό, όχι στην πατριδοκαπηλία», αφήνοντας αιχμές για τη στάση στα εθνικά του βασικού αντιπάλου της. «Με δήθεν πατριωτικά συνθήματα, κενά περιεχομένου, γνώρισε πολλές καταστροφές η Ελλάδα», πρόσθεσε και ζήτησε να την αντιμετωπίζουν πολιτικά και όχι με αναφορές στην οικογένειά της και στο παρελθόν. «Έχω τη δική μου ξεκάθαρη, διακριτή και αυτόνομη πορεία… Ας αφήσουν την επιχειρηματολογία για το ΄65 και τη Μικρασιατική Καταστροφή», τόνισε και κατέληξε λέγοντας ότι η Ν.Δ. στις 29 Νοεμβρίου «θα αποφασίσει εάν είναι κόμμα εξουσίας ή ένα κόμμα διαμαρτυρίας».

[ ΑΙΧΜΕΣ ]

Η διάσπαση παραμονεύει

Του Γιάννη Λ. Πολίτη
Φωτογραφία

Ήταν πολύ ψεύτικα για να είναι αληθινά τα χαμόγελα, οι αβρότητες και οι αγκαλιές της Μπακογιάννη, του Σαμαρά και του Αβραμόπουλου. Από χθες βγήκαν τα πηλοφόρια και μπήκε η λάσπη στον ανεμιστήρα. Αυτά που λέγονται στο παρασκήνιο είναι τόσο σκληρά που θα κοκκίνιζαν οι άνθρωποι της νύχτας, εάν βρίσκονταν σε νεοδημοκρατικό πηγαδάκι φανατικών.
Ένας ήταν ο τρόπος η Ν.Δ. να οδηγηθεί πολιτισμένα στις κάλπες: να υπήρχε ξεκάθαρo προβάδισμα της Ντόρας Μπακογιάννη ή του Αντώνη Σαμαρά. Τώρα η μάχη είναι στήθος με στήθος και εάν αυτό συνεχιστεί είναι ορατός ο κίνδυνος ότι θα τιναχτεί στον αέρα η συνοχή της Ν.Δ. την επόμενη μέρα. Αυτό το ενδεχόμενο ξορκίζουν όλες οι πλευρές με πρώτη την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Ωστόσο, όσοι μπορούν να διακρίνουν τι παίζεται πίσω από κουρτίνες της Ν.Δ. εκτιμούν ότι η διάσπαση είναι περισσότερο πιθανή από ποτέ. Και αυτή τη φορά δεν θα φύγουν όπως στο παρελθόν από τη Ν.Δ. δημιουργώντας νέα, δικά τους κόμματα ο Αντώνης Σαμαράς και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά η Ντόρα Μπακογιάννη, στην περίπτωση που χάσει τη μάχη για την ηγεσία.

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: