Αρχική > Θεσσαλονίκη, Καραμανλικοί > Παράσταση για έναν ρόλο

Παράσταση για έναν ρόλο

Ιανουαρίου 17, 2011 Σχολιάστε Go to comments
  • Σε «one man show» εξελίχθηκε η φιέστα για τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός καταχειροκροτήθηκε από το φιλικό ακροατήριο. Τυπική χειραψία και ευχές με τον Α. Σαμαρά για την γιορτή του. Ούτε βλέμμα με Λιάπη.


Σε «one man show» εξελίχθηκε η τελετή των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης. Ο ανιψιός του ιδρυτή της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής «πέρασε σαν οδοστρωτήρας» από την εκδήλωση, όπου (αν και δεν μίλησε) έκλεψε όλες τις εντυπώσεις.

Την τελετή παρακολούθησε πλήθος κόσμου αλλά και οργανωμένα γκρουπ της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ που έφτασαν με λεωφορεία στο σημείο και δημιούργησαν «εξέδρα» φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.

Παρόντες, εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος (εκπρόσωπος της κυβέρνησης), ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο αδελφός του Κωνσταντίνου Καραμανλή Αχιλλέας Καραμανλής, ο Μιχάλης Λιάπης, ο Πέτρος Μολυβιάτης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, οι πρώην δήμαρχοι Σωτήρης Κούβελας, Ντίνος Κοσμόπουλος και Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, όλοι οι βουλευτές της ΝΔ στην Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή.

Παράσταση για έναν ρόλο
  • Ούτε βλέμμα τα ξαδέρφια

Στις ηχηρές απουσίες καταγράφονται εκείνη του μητροπολίτη Άνθιμου, του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη (εκπροσωπήθηκε από τον βουλευτή Άγγελο Κολοκοτρώνη) και της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη (εκπροσωπήθηκε από τον βουλευτή Κώστα Κιλτίδη). Να σημειωθεί ότι τα δύο ξαδέλφια (Κώστας Καραμανλής και Μιχάλης Λιάπης) δεν φάνηκε να αντάλλαξαν ούτε βλέμμα.
Το «Ινστιτούτο Κωνσταντίνος Καραμανλής» ναύλωσε ειδική πτήση από Αθήνα για Θεσσαλονίκη προκειμένου οι εκλεκτοί καλεσμένοι του να παρευρεθούν στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα.

Το λεωφορείο που τους μετέφερε από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στο χώρο της εκδήλωσης (στη νέα παραλία, απέναντι από το νέο δημαρχείο) έφτασε εκεί λίγο πριν από τη 1.00. Και ένα τέταρτο αργότερα κατέφθασαν στο χώρο ο Κώστας και η Νατάσα Καραμανλή. Εγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και ενθουσιασμό από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι φώναζαν ρυθμικά «Καραμανλής – Καραμανλής».

Ένα λεπτό αργότερα έφτασε στον χώρο ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος επιθεώρησε στρατιωτικό άγημα και πήρε τη θέση του στους επισήμους, ενώ τελευταίος έφτασε ο εορτάζων Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος χειροκροτήθηκε εμφανώς λιγότερο σε σχέση με τον Κώστα Καραμανλή. Ο πρώην και ο νυν αρχηγός της ΝΔ απέφευγαν διακριτικά ο ένας τον άλλον.

  • Ενωτικός ο Μπουτάρης

Πρώτος πήρε τον λόγο ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική διαδρομή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Απέφυγε να τοποθετηθεί στο ζήτημα που προέκυψε σχετικά με την χωροθέτηση του ανδριάντα. «Θα αντιπαρέλθω την ένταση που δημιουργήθηκε για την τοποθεσία και την σπουδή για τα αποκαλυπτήρια. Δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου η γκρίνια και η μιζέρια και φυσικά δεν θα επιτρέψω και καταδικάζω οποιαδήποτε προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης ή αντιπαράθεσης. Επαναλαμβάνω, ο Καραμανλής ήταν πρόεδρος όλων των Ελλήνων και έτσι θα παραμείνει στην πόλη που τον τιμά σήμερα», είπε χαρακτηριστικά και καταλήγοντας είπε «υποκλίνομαι στον μεγάλο αυτό Έλληνα».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών Νικόλαος Μέρτζος, ο οποίος χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή «αναμορφωτή της Θεσσαλονίκης». «Σεβαστέ Πρόεδρε, καλώς ήρθες στο σπίτι σου», κατέληξε. Ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή «τεράστια πολιτική προσωπικότητα» και θυμήθηκε το κάλεσμα που του είχε απευθύνει το 1982 στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο μόνιμης τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.

  • Σαμαράς: Η ΝΔ διδάσκεται από το έργο του

Έπειτα, στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ο οποίος αναφέρθηκε στην πολύπλευρη προσφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη χώρα και τόνισε η ΝΔ τιμά τη παρακαταθήκη του και διδάσκεται από το έργο του. «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ξεκίνησε ως νεωτεριστής, έγινε εθνάρχης και στη συνέχεια σύμβολο. Άλλαξε την Ελλάδα μέσα σε λίγα χρόνια. Ένωσε τη χώρα σε δύσκολες στιγμές της μεταπολίτευσης, θεμελίωσε τους δημοκρατικούς θεσμούς και στην ουσία μόνος του έβαλε την χώρα στην ΕΟΚ.  ήταν απέρριτος, σαφής και ευθυς. Δεν έκρβε τις ιδέες του, δεν υπέκυπτε σε λαϊκισμούς. Ηταν αληθινός ηγέτης», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  • Βενιζέλος: Θα ατενίζει το Θερμαϊκό

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε έμμεση απάντηση στις φωνές που θέλουν τη μεταφορά του ανδριάντα σε άλλο σημείο. «Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται σήμερα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στη μόνιμη θέση του. Αυτή που ατενίζει τον Θερμαϊκό Κόλπο», είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι «η κυβέρνηση τιμά τη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή». «Χρειαζόμαστε ενότητα, υπευθυνότητα, γενναιοδωρία και συναίνεση», κατέληξε.

Τελευταίος μίλησε ο Αχιλλέας Καραμανλής, ο οποίος δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για τον ανδριάντα και αναφέρθηκε στην αγάπη που έτρεφε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην συμπρωτεύουσα. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε τόσο τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο όσο και τον Γιάννη Μπουτάρη για τη συμβολή τους στο να στηθεί ο ανδριάντας. «Αγαπητέ Γιάννη, σου εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σου», είπε απευθυνόμενος στον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, με τον οποίο κατά το πρόσφατο παρελθόν είχαν διαφορά απόψεων σχετικά με τον χώρο που επιλέχθηκε για να τοποθετηθεί ο ανδριάντας.

  • Τα αποκαλυπτήρια και η συνέχεια στο Μουσείο

Γιάννης Μπουτάρης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και Αχιλλέας Καραμανλής έκαναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα τραβώντας το γαλανόλευκο πανί που από το πρωί σκέπαζε το ύψους 3,6 μέτρων άγαλμα.

Η συνέχεια δόθηκε στο εστιατόριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού όπου ο δήμος Θεσσαλονίκης παρέθεσε δεξίωση στους επισήμους. Ο Κώστας και η Νατάσα Καραμανλή χρειάστηκαν περίπου μισή ώρα για να μεταβούν με τα πόδια μέχρι το Μουσείο (απόσταση 300 μέτρων) καθώς ο κόσμος ήθελε να αγκαλιάσει και να φιλήσει τον πρώην πρωθυπουργό. Εκεί, το ζεύγος Καραμανλή ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με το Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο αγκάλιασε, φίλησε και ευχήθηκε χρόνια πολλά για την ονομαστική του εορτή. Αμέσως μετά, ο καθένας αποτραβήχτηκε στην παρέα του.

  • ΕΘΝΟΣ, 17/01/2011
Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: